Vad är råtobak?

Tobak är en produkt framställd av bladen från tobaksplantor, genom torkning av dem. Den innehåller alkaloiden nikotin, som är ett stimulerande ämne. Torkade tobaksblad används främst för rökning i cigaretter, cigarrer, piptobak och smaksatt shisha tobak. De kan också konsumeras som snus, tuggtobak, doppa tobak och snus. Användning av tobak är en riskfaktor för många sjukdomar, speciellt de som påverkar hjärta, lever och lungor, såväl som många cancerformer. Mer kan man läsa på www.rokakrokagoka.se/roka/tobak/ratobak.html om man vill veta mer.

Historian
Tobak har länge använts i Amerika, med vissa odlingsplatser i Mexiko ända tillbaka till 1400-1000 f K. Många indianstammar har traditionellt odlat och använt tobak. Östra nordamerikanska stammar har historiskt haft tobak i påsar, för att röka det, både socialt och ceremoniellt, för att täta ett fredsavtal eller handelsavtal. Traditionell tobak har setts som en gåva från Skaparen, med att den ceremoniella tobaksröken bär sina tankar och böner till Skaparen.

Risker med Råtobak
Rökning utgör en risk för hälsan på grund av inandning av giftiga kemikalier i tobaksrök, såsom kolmonoxid, cyanid, och cancerframkallande ämnen som har visat sig orsaka hjärt- och lungsjukdomar och cancer. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO), är tobak den största enskilda orsaken till förebyggbara dödsfall globalt. WHO uppskattar att tobak orsakade 5,4 miljoner dödsfall under 2004 och 100 miljoner dödsfall under loppet av 20-talet. De skador som orsakas av inandning av giftiga kemikalier såsom kolmonoxid i tobaksrök, inkluderar sjukdomar som påverkar hjärtat och lungorna. Med rökning är en stor riskfaktor för hjärtinfarkt, stroke, kronisk obstruktiv lungsjukdom, emfysem och cancer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *